Nog nooit van een booglamp gehoord? Een booglamp is eigenlijk gewoon een vloerlamp maar dan met een boog er in. Zo komt het licht iets verder dan alleen de hoek waarin de lamp meestal staat. Zo creëer je de ideale verlichting voor je zithoek zodat je lekker kan lezen of iets dergelijks. Je kan de lamp ook richten op de eettafel. Zo kan je tijdens het eten nog genieten van wat verblindingsvrij licht.

Oorsprong booglamp

De eerste echte pogingen om elektrische energie om te zetten in licht werden pas gedaan met de uitvinding van de generator. Alleen dan is er elektriciteit van voldoende capaciteit beschikbaar. De booglamp is uitgevonden door Sir Humphry Davy in de 19e eeuw. De Rus Pavel Jablochkoff verbeterde de techniek en gebruikte deze zo’n 50 jaar later om verschillende straten in Parijs te verlichten. Omdat het licht van de booglampen vroeger veel te vel was konden deze eigenlijk alleen gebruikt worden om grote ruimtes te verlichten. Ze werden daarom nooit gebruikt in huishoudens. De verlichting in huis door middel van de booglamp werd pas mogelijk sinds de uitvinding van de gloeilamp.

Verschillende soorten

Zoals u waarschijnlijk wel weet zijn er honderden soorten lampen. Vloerlampen, booglampen, hanglampen etc. Onder de booglamp heb je ook weer honderden verschillende soorten. Je kan het zo raar niet bedenken. Bijvoorbeeld een ‘moderne’ booglamp. Deze booglamp is eigenlijk gewoon een gebogen stuk metaal met een diameter van ongeveer 3 cm en dat dan twee meter lang. Er is led in geïntegreerd waardoor deze lamp dus zo dun is. Als de lamp uit is zou je denken dat het gewoon een stalen buis is. Ben je een enorme fan van booglampen? Dan zou je drie lampen kunnen nemen op één voet. Zoals je al ziet, er is echt enorm veel mogelijk, je kan het zo gek niet bedenken.