Een sedumdak voor een koeler klimaat

Een sedum dak zorgt voor een koeler leefklimaat. Groen in het algemeen zoals bomen en planten zetten schadelijke Co2 uitstoot die warmte veroorzaakt om in koelere frisse en gezonde lucht. In tegenstelling tot dakpannen zorgen sedumdaken voor een koelere woning en een betere afvoer van regenwater door de opname en regulatie. Sedumdaken bestaan uit sedummatten die zijn opgebouwd uit lagen zoals een waterafvoer, filterlaag, substraatlaag en vegetatielaag. De planten die op een groen dak komen kunnen naar keuze worden samengesteld als “daktuin”. Uiteraard moeten de planten niet al te veel onderhoud, op bemesten na. Vetplanten worden vaak gebruikt op sedumdaken samen met grassen, kruidenplanten en mossen die het koelere Nederlandse klimaat goed kunnen doorstaan.

Is mijn dak geschikt voor een groen dak?

Dat hangt onder andere af of het om een schuin dak van meer dan 45 graden gaat of een plat dak. Op platte daken groeien de planten het beste omdat ze niet gaan schuiven. Op schuine daken kunnen gevelranden worden aangebracht speciaal om sedummatten op hun plaats te houden. Als het dak te schuin is kunt u een groene gevel toepassen met hang en klimplanten. Zo draagt uw woning daarmee ook een steentje bij aan duurzaamheid. Een sedum dak kan vrij zwaar worden in gewicht, vooral als de vegetatie intensief is en de substraatlaag dikker is dan 15 cm waardoor planten zich dieper kunnen gaan wortelen. Intensieve daken zijn geschikt voor sterke nieuwere dakconstructies. Een zwak, oud en beschadigd dak kan het beste eerst worden aangepast, voordat er een sedummat op wordt gelegd. Een dankinspectie is daarom noodzakelijk.

Andere grote voordelen van sedumdaken

Een sedum dak isoleert meestal beter dan dakpannen. Het blijft koel in de woning in de zomer en in de winter ontsnapt er minder warmte. De energierekening blijft hierdoor laag. De woning wordt meer waard met een groen dak, welke ook een geluiddempende werking heeft. Het leggen van vegetatiematten is eenvoudig. U rolt ze op dezelfde manier uit als graszoden. Groene daken zorgen voor weinig onderhoudt. Ze moeten eens in de zoveel tijd worden voorzien van mestkorrels en in droge maanden worden besproeit met water. Ook de levensduur van uw dak gaat aanzienlijk vooruit met een groen dak omdat deze de dakconstructie beschermd.

De keuze voor een sedumdak

De vegetatie die u voor een sedumdak kiest hangt af van de hoeveelheid schaduw of zon de woning krijgt. Denk aan obstakels zoals bomen die voor extra schaduw zorgen. Dan moeten de sedumplantjes ook tegen schaduw kunnen. In Nederland is het vaak koud weer en valt er veel regen. Plantjes die dit klimaat goed kunnen doorstaan en geen exotische planten en kruiden zijn daarom een goede keuze als u een sedummat gaat samenstellen.