Eikenhout: een veelzijdige houtsoort

Eikenhout is een van de veelzijdigere hardhout soorten die er is. Daarnaast heeft eikenhout een hoge duurzaamheid waardoor je er jarenlang plezier van kunt hebben en is het geschikt om zowel binnenshuis als buitenshuis te gebruiken. In deze blog meer informatie over eikenhout.

Eigenschappen

Eikenhout is een populaire houtsoort met bijzondere eigenschappen waarmee je alle kanten op kunt. Eikenhout is overal op de aarde te vinden, waardoor eikenhout een enorm scala aan kleuren kan hebben. Zo heb je Europees eiken, Amerikaans en zelfs Japans eiken. Maar ook binnen een continent heb je verschillende soorten. Het Europese eikenhout is het traditionele eikenhout, waar onder andere meubels, vloeren, trappen en deuren van worden gemaakt. Maar eikenhout vindt je ook terug in grotere bouwwerken zoals sluisdeuren en schepen. Een andere eigenschap van eikenhout is de zeer langzame droogtijd die het kent. Dit vraagt wat extra handelingen en geduld, maar het resultaat mag er zeker wezen.

Uiterlijk

Doordat eikenhout over de hele wereld te vinden is, en de groei-omgeving invloed heeft op het hout, kan eikenhout er verschillend uitzien. Zo heb je eikenhout dat er heel robuust uitziet, maar ook eikenhout dat een hele fijne en elegante uitstraling heeft. Wanneer afgewerkt met zeep, behoudt eikenhout zijn neutrale kleur en natuurlijke uitstraling. Het bijzondere is dan hoe het hout aanvoelt: heel glad, maar tegelijkertijd ook als onbewerkt hout. Als massief eikenhout is afgewerkt met olie, komen de kleuren die in het hout verborgen liggen tot leven. En het aparte van eikenhout is hoe ouder het wordt, hoe meer kleur en dimensie het krijgt.

Bewerkbaarheid

De bewerkbaarheid is afhankelijk van de grootte van het stuk hout dat je wilt bewerken, maar over het algemeen laat eikenhout zich heel makkelijk bewerken, of dat nu met de hand of machinaal is. Eikenhout is een houtsoort die sterk reageert op vocht- en temperatuurwisselingen. Echter zullen deze wisselingen niet de sterkte van het hout aantasten, alleen het uiterlijk kan erdoor veranderen. Men moet wel rekening houden met het feit dat eikenhout de werking heeft dat het kan scheuren. De werking heeft verder ook geen invloed op de sterkte en kwaliteit van het hout zelf, alleen op het uiterlijk. Veel houtkenners vinden dat niet erg; zij zijn van mening dat dit juist bijdraagt aan het karakter van eikenhout. Verder is het gebruikelijk om de meeste houtsoorten te behandelingen met beits, olie of verf. Eikenhout is een houtsoort die zich ook leent voor een bijzondere vorm van behandeling: roken. Door de rook worden de nerven zichtbaar, krijgt het hout een lichte tot donkerbruine kleur en krijgt het een uniek karakter.

Bron: https://www.houtdirect.nl/