Hoe gaat een taxatie in zijn werk?

taxatie

Om jouw huis voor de juiste waarde in de verkoop te zetten wordt er een taxatie op het huis gedaan. Omdat de huizenprijzen enorm kunnen fluctueren is het belangrijk om de juiste prijs voor de woning te vragen. Dit wordt via de makelaar of een taxateur geregeld, waarbij er op diverse punten wordt gelet. Hoe dit precies in zijn werk gaat, leggen wij uit. 

Een taxatierapport

Bij het bepalen van de waarde van jouw huis wordt er een taxatierapport opgesteld. Dit is verplicht voor de verkoop en financiering voor jouw woning. In een taxatierapport wordt de getaxeerde waarde vermeld die door een taxateur bepaald is. Hierin worden waardes vastgelegd als: executiewaarde, herbouwwaarde, marktwaarde en WOZ-waarde. 

Hoe wordt de taxatie bepaald?

Een taxateur let op verschillende elementen van de woning. De taxatie wordt onder andere bepaald door het type woning (hoek, vrijstaand, etc.), de oppervlakte van de woning en omgeving van de woning. Voor de bouwkundige waarde wordt een bouwkundig adviseur ingeschakeld. 

Verdiep jezelf in taxatie

Let erop dat je een erkend taxateur de waarde van jouw woning laat bepalen. Verdiep je alleen zelf ook in wat er in het taxatierapport moet komen te staan. Dit doe je door bij je hypotheekadviseur na te vragen welke gegevens hij nodig heeft voor de financiering van de woning. Je kunt aan de taxateur doorgeven dat deze punten expliciet in het taxatierapport naar voren moeten komen. 

Taxatie en waardebepaling

Er zit verschil in de verplichte taxatie om een hypotheek af te kunnen sluiten en een waardebepaling. Als je alleen inzicht wilt hebben in de waarde van je woning, dan kun je door een makelaar in Leeuwarden een waardebepaling laten uitvoeren. Hiermee kun je de waarde schetsen die je eventueel voor de woning kunt krijgen in de huidige markt.