Moet ik nou ieder jaar overstappen, of niet?

HotSwitch

Iedereen kent het wel, iemand op jouw werk of vriendenkring die het erover heeft dat hij ieder jaar overstapt van energieleverancier. Dit levert hem altijd de beste deals op en vaak krijgt hij allerlei extra’s waardoor je denkt zou ik dat ook niet gewoon moeten doen? Ieder jaar overstappen heeft zijn voor- en nadelen, en daar gaan wij ons in verdiepen.

 

Waarom zou ik langer dan één jaar blijven?

Over het algemeen is het duidelijk waarom mensen ervoor kiezen om bij hun energieleverancier te blijven. Wanneer je weinig klachten hebt gehad over het afgelopen jaar is het makkelijk om ervoor te kiezen om bij dezelfde aanbieder te blijven. Vrijwel iedere energieleverancier wil haar klanten vastleggen met langdurige contracten aangezien dit uiteraard voordeliger is voor het bedrijf. Mede hierom bieden veel bedrijven leuke extra beloningen aan bij het afsluiten van een abonnement van bijvoorbeeld 3 jaar of meer. Dit is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van het afsluiten van een abonnement maar wij raden aan om hier niet naar te kijken. Bij een langere abonnementsperiode zijn de kortingen vaak gericht op de stroomprijs, en stroom is relatief goedkoop wanneer u kijkt naar uw abonnementsprijs. Kijkend naar uw energienota zult u zien dat vastrecht, gas en belastingen de meerderheid van uw kosten opmaken, en daar krijgt u geen korting op.

 

Waarom zou ik wel overstappen?

De nadelen van het overstappen zijn vanzelfsprekend, ieder jaar een nieuwe aanbieder zoeken kan vervelend zijn wanneer er weinig tijd is om uitgebreid te zoeken. Ook weet je van tevoren niet of je nieuwe aanbieder even goed is als die van vorig jaar en dat maakt het soms moeilijk. Tot slot loop je bepaalde aanbiedingen mis die veel leveranciers uitsluitend bij lange contractduren mogelijk maken. Goeie voorbeelden van dit soort aanbiedingen zijn bijvoorbeeld tablets die je bij het contract ontvangt, echter vaak blijkt dat deze aanbiedingen op de langere termijn veel duurder uitpakken. Het blijkt dat veel van de abonnementen met tablets zo’n vier- tot vijfhonderd euro duurder uit zijn per jaar, en aangezien het abonnementen van meerdere jaren zijn houdt dit in dat u een flink bedrag betaalt voor die tablet.

 

Blijf flexibel

Het is dus duidelijk dat je een groter voordeel haalt uit het overstappen tussen verschillende aanbieders. Wanneer je kijkt naar jouw eigen verbruik en goed weet wat jij nodig hebt, dan is het altijd mogelijk om een betere aanbieding te vinden door over te stappen. Het enige nadeel is de onzekerheid na de beslissing en de tijd die nodig is om de juiste beslissing te maken. Gelukkig helpen veel vergelijkingswebsites je hierbij en zorgen zij ervoor dat je zonder al teveel tijd te investeren een duidelijk overzicht hebt van alle aanbieders. Deze websites zijn onafhankelijk en tonen daarom de belangrijkste punten per energieleverancier, zo kun je snel de verschillende aanbieders vergelijken en ervoor zorgen dat je flexibel blijft en nooit teveel betaalt.