Verschillende agave soorten binnen en buiten

Sinds de agaves eeuwen geleden op tal van locaties in het Middellandse-Zeegebied in het wild zijn uitgezet, hebben ze het landschap van veel populaire vakantieregio’s en plaatsen van verlangen gevormd. Voor de teelt in potten , direct in het tuinbed of op de vensterbank, zijn er nu talloze agave soorten met verschillende eigenschappen en groeisnelheden om uit te kiezen.

Verschillen tussen verschillende soorten agave

Terwijl bepaalde agave-variëteiten, bijvoorbeeld in Mexico, economische waarde hebben voor de extractie van sisal of de productie van tequila, zijn andere agave-variëteiten overtuigender vanwege hun gemakkelijke verzorging in de tuin en hun aantrekkelijke uiterlijk. Belangrijke onderscheidende kenmerken van de agaves zijn bijvoorbeeld de volgende parameters:

  • Grootte en groeisnelhei
  • Kleur van bladeren
  • Bloeiwijze en hoogte
  • Gevoeligheid voor vorst
  • eDoornen aan de uiteinden en randen van de blad

Het kan zinvol zijn om agave soorten te kiezen die de neiging hebben om compact te groeien voor teelt op de vensterbank. Aan de andere kant kan het op milde locaties in Midden-Europa aantrekkelijk zijn om bijzonder winterharde agaves met geschikte winterbescherming op een geschikte locatie buiten te overwinteren.

Tips voor kwekers

Bij overwintering in huis dienen de agaves die in de pot op het terras worden gekweekt zo koel mogelijk te worden overwinterd , rond de 10 tot 15 graden Celsius . Zet deze agaves in het voorjaar indien mogelijk niet in de volle zon, zodat de planten zich gemakkelijker kunnen wennen.

Als er sap ontstaat wanneer u de agave in de tuin verpot of snijdt , moet u dringend uw handen wassen voordat u uw handen in de ogen steekt. Dit kan giftig zijn bij bepaalde agave soorten. Bovendien kun je om in de eerste plaats verwondingen door de scherpe stekels te voorkomen, kleine stukjes kurk op de uiteinden van de bladeren leggen.